Szerelési és termék összeállítási segédletek

Harmonikaajtó felszerelése

A csomag tartalma:

 • 1 db felső sín
 • 2 db oldalsó sín
 • harmonikaajtó test

A harmonikaajtó felszerelése egyszerűen megoldható, mindössze egy mérőszalagra, egy csavarhúzóra és egy olyan fűrészre lesz hozzá szüksége, amellyel a felső sínt méretre tudja vágni.( amennyiben megrendelésnél jelzi, a felső sínt is úgy küldjük, hogy pontos méretre vágjuk, így arra sem lesz szükség felszereléskor)

 1. lépésként mérje meg a beépítés helyén a káva szélességét, és vágja le a felső sínt a mért hosszúságra. ( amennyiben megrendelésnél jelzi, a felső sínt is úgy küldjük, hogy pontos méretre vágjuk.
 2. lépés, hogy a levágott felső sínt húzza rá az ajtótest tetején található görgőkre, majd állítsa a helyére az ajtót, és igazítsa be a felső sínt a helyére. Ezután csavarozza a sínt a felső ajtókávához. 1 m alatti ajtók esetében 3-4 csavarral elegendő, szélesebb ajtók esetében arányosan elosztva annyi csavart használjon, amennyit elegendőnek ítél az ajtó megtartásához. Az ajtót ezek után a felső sín tartja.

Nagy szélességű és magasságú térelválasztó ajtók esetében a felső sín rögzítéséhez sűrün használjon csavarokat, mivel ez a sín tartja majd az ajtó teljes súnlyát.

3. lépésként az olaldsó mágneses sín felcsavarozása következik. Ebbe a sínbe csatlakozik majd az ajtó fogantyús eleme zárt állapotban. A sín belső falába kb 40-50 cm-enként kapasson bele csavarokat, majd illessze az oldalsó ajtófélfához, igazítsa a felső sín alá  és függőlegesen csavarozza a helyére. (osztott ajtók esetében nincs mágneses sín, ebben az esetben mindkét oldalsó sín a 4. pontban leírt formában szerelendő fel.

4. lépés, hogy az ajtó hátsó részén található sínt szereljük a helyére. Amikor megkapja az ajtót, ez az elem általában rá van pattintva az ajtótestre. A sín  egyik végét kicsit feszítse meg, és szépen lepattan az ajtó utolsó lamellájáról. A sínben van egy összekötő elem, amit ki kell pattintania a sínből, mégpedig úgy, hogy a végén egy csavarhúzóval alá nyúlva, kicsit megemeli, és szépen kipattan a helyéről.

Ha szézszedte, akkor a sínt ugyanúgy fel kell csavaroznia, mint a másik oldalra szerelt elemet. A felső sín alá igazítsa be, és függőlegesre állítva csavarozza a helyére. Ügyeljen arra, hogy a csavarokat csak annyira húzza meg, hogy a sín ráfeküdjön az ajtófélfára, de ne deformálódjon, ne szűkítse össze a csavar a sínt. A felcsavarozott elembe ezek után vissza kell pattintani azt az elemet, amivel a sín az ajtóhoz kapcsolódik. Itt arra kell ügyelni, hogy az összekötő elem abba az irányba fordúljon a félköríves befogadó részével, amerről az ajtó utolsó féllamellája áll. Az összekötő elem felső részét 2-3 cm-es részen tenyérrel pattintsa bele az oldalsó sínbe, majd fokozatosan lefelé haladva, kis feszítésekkel szépen a helyére pattan.

Ezek után az ajtótestet tolja a sínhez, az utolsó lamellát igazítsa az összekötő elemhez, kicsit billentse meg az ajtó alsó részét, hogy az ajtó lamellájának felső része pattanjon bele az összekötőbe, majd szépen lefelé haladva pattintsa végig a helyére.

           

A felszerelt ajtó annyi kezelést igényel, hogy 1-2 havonta a felső sínt érdemes valamilyen kenőanyaggal, pl szilikon spray-vel befújni.

 

 

 

 

 

 

Rolós szúnyogháló ajtó összeállítása

A csomag tartalma:

          tokozott szúnyogháló

          mágneses kiakasztó elem

          2 db sín, alulra és felülre

          1 db görgő

          6 db felfogató fül

          dugók a keret összeállításához

          lehajtható fogantyú

A szúnyogháló jobbosként és balosként is felszerelhető, mindegy, hogy melyik lesz az alja. A keret összeállítását végezze a padlón vagy egy nagyobb munkaasztalon, ahol le tudja fektetni a szerkezetet.

Az első lépés, hogy a tokozott szúnyoghálón és a mágneses kiakasztó elemen lévő nútba  húzza be a füleket,amin keresztül az ajtóra fogja csavarozni a keretet. 3-3 db fül szükséges oldalanként.

A tokozott szúnyoghálónál a háló végére felfűzött alumínium merevítő mindkét végén van egy lyuk. Az alsó részre eső lyukon dugja át a csomagban található görgőt, majd a görgőn lévő rudacska másik oldalán pattintsa rá a másik görgőt.

A tok végén lévő leálló műanyag nyúlványokra húzza rá mindkét végén a háló megvezető síneket úgy, hogy vezesse bele a sínbe a háló végére felfűzött mágneses alumínium elemet.

Következő lépésként a fogadó mágneses elem végeibe helyezze be a műanyag dugókat, amelyek segítségével keretté tudja alakítani  a szerkezetet.

Ha összeállította a keretet, a mellékelt lehajtható fogantyút csavarozza fel a kilincses elem belső oldalára.

A felfogató füleken keresztül csavarozza a helyére a szúnyogháló ajtót. Ha szükségesnek tartja, akkor az alsó és felső megvezető síneket szemből kell felcsavarozni tetszőleges helyen, de ügyeljen arra, hogy a sín külső oldalánál lehet csak csavarozni, ahol nem fut a háló.

Ablakra és tetőtéri ablakra szerelhető rolós szúnyogháló összeállítása.

A csomag tartalma:

          tokozott szúnyogháló

          2 db lefutósín

          1 db kiakasztó elem

          6 db tükörgomb

Először a 2 db vezetősínt helyezze egymás mellé, és fektesse le úgy, hogy szimmetrikusan álljanak egymással szemben. Mindkét sínnek a zárt oldala kerüljön egymás mellé.

Jelölje ki a felfogató pontok helyét. Ezt kb 10-15 cm-re javasolt előfúrni a végeitől mérve, de ha valamilyen oknál fogva máshol tudja csak felcsavarozni, tetszőlegesen bárhol előfúrható. Arra kell odafigyelni, hogy a sínek szélein a zárt részben fúrjon elő, ne ott, ahol a háló mozogni fog.  A sín külső szélétől maximum 7 mm-re eshet a furat.

 Ha a síneket előfúrta, akkor az alsó kiakasztó elemet is elő kell fúrni két ponton, a széleitől mérve egyforma távolságban. a furatot szintén az elem zárt részén keresztül kell fúrni.

A tokozott szúnyogháló végzáróján van egy műanyag nyúlványa, arra kell ráhúzni a lefutó síneket. A nyúlványra szorosan megy rá a sín, így egy gumikalapács segítségével óvatosan kocogtassa rá ütközésig mindkét oldalra a síneket. szükség esetén igazítsa meg a hálóra húzott alumínium akasztót, mert elcsúszhatott, ezt igazítsa meg, hogy mindkét szélen a sínbe  kerüljön.. Ügyeljen rá, hogy ne feszüljön és derékszögbe álljon a tok a sínnel, mert a műanyag nyúlvány eltörhet.

A sínek alsó részébe vezesse be a kiakasztó elem végeiben lévő műanyag összekötőt. Ha a szúnyogháló tetőtéri ablakra kerül, akkor a kiakasztó elemet fordítva kell befőzni, hogy a hálón lévő akasztóval össze tudjon majd akadni.

 Ha összeállította a keretet, helyezze a kívánt helyre és a mellékelt tükörgomb alátéteken keresztül csavarozza fel az ablakra és zárja le a csavarok fejét a kupakokkal. 

Ha tetőtéri ablakhoz szereli a belső falsíkra, akkor két ember tudja elvégezni a felrakást. Az egyik a helyére tartja az összeállított szúnyoghálót, a másik ember felcsavarozza. A legtöbb esetben a tetőtéri falsík gipszkratonból készül, ilyenkor célszerű először a furatokon át először a falon berajzolni, vagy a fúróval a lyukon átfúrva megjelölni a csavarok majdani helyét, és gipszkarton tipliket használva felcsavarozni a szerkezetet.

 

 

Szúnyogháló ajtó összeszerelése

Tartozékok:

 • 4 db keret elem
 • 1 db osztó elem
 • 4 db sarok elem a keret összeállításához
 • 2 db osztó felfogató
 • 2 db foganytú
 • szúnyogháló
 • 1 db csapantyú
 • gumigéder a háló rögzítéséhez
 • Önmetsző csavarok a keret összecsavarozásához
 • csavarok az osztó felfogatásához
 • önmetsző csavarok a fogantyúk és a csappantyú felszereléséhez
 1. lépés: jelölje ki az osztó felfogató helyét a két hosszú kereten, és csavarozza rá. Általában az ajtó aljától mérve 90-100 cm-re esik az osztó, de bárhová lehet fogatni. Sok esetben ezt megtesszük Ön helyett és rácsavarozva szállítjuk.

Helyezze a sarkokat a rövidebb keretekbe.( a sarok csak egy féleképpen megy bele a profilba. Ha nehezen akar illeszkedni, akkor fordítva próbálja meg.)

 1. Az osztó profilt húzza rá mindkét hosszú keretre, majd a rövidebb keret elemekkel állítsa össze a keretet.

 1. Igazítsa meg a sarkokat egy gumikalapáccsal, hogy a gérbe vágott részek szépen illeszkedjenek. A mellékelt 8 db önmetsző csavarral rögzítse minden saroknál, azaz 8 ponton a keretet oldalról. a műanyagba fúrjon elő 3-as fúróval a szélektől kb 4-6 cm távolságra. Ezek a csavarok tartják masszívan össze a keretet.

 1. Fektesse le a keretet egy egyenes felületre, majd helyezze rá a hálót és ossza el, hogy mindenhol túlérjen. A gumigéderrel az egyik saroknál rögzítse a hálót a nútba egy lapos csavarhúzó segítségével.

Amennyiben rendelkezik géderbehúzóval, szépen rögzítse be a gumit az egyik hosszú keretbe, úgy, hogy a gumi behúzása előtt tartsa  kissé feszesen a hálót.  A sarokhoz érve egy lapos csavarhúzóval ismét nyomkodja be és forduljon át a következő kerethez. Igyekezzen a hálóval a derékszöget tartani, hogy a végén szép feszes legyen a keretben. Menjen körbe és feszítse bele mindenhol a gumival a hálót.

Ha a háló belekerült a keretbe egy éles késel vagy szikével vágja le a felesleges hálót. Ügyeljen rá, hogy ne közvetlenül a gumi mellett vágja, inkább hagyjon rá pár mm-t oldalanként.

Csavarozza fel a 2 db zsanért a keret oldalára, majd a csappantyút a hosszú keret közepére, majd rögzítse fel a keresztosztóra a fogantyúkat.