Felmérési és szerelési segédletek

Felmérési segítség néhány megvásárolható késztermékhez.

Először tisztázzunk két fogalmat, melyet a mérések kiindulási alapja:

 • nyílásméret: az a méret, mely a kinyitott nyílászárónál, a tok belső szélei között mérhető adat.
 • falkáva méret: a beépített nyílászárónál, a kívülről mérhető, vakolt falak közötti távolság. A magasságot a felső falsík és a párkány közötti távolság adja meg. Fontos, hogy a falkáva méretét mindíg több ponton mérje meg, mivel gyakran előfordul, hogy nem egyenesen sikerült a vakolás. Mindíg a legszűkebb méretet kell alapul venni.

 


Harmonikaajtó felmérése

A harmonikaajtó felmérése nagyon egyszerű művelet. Az ajtótok belső kávaméretét kell megmérni szélességben és magasságban.

Szélesség: Az ajtók szélessége lamellánként változtatható.  A szélesség méretét mindössze annyira kell megmérnie, hogy ki tudja választani a megfelelő szabvány méretet. A pontos szélességi méretre igazítás mindössze annyiból áll, hogy a felső tartó sínt kell levágni beépítéskor.

Magasság: A magassági méret mérését végezze el több ponton, és vonjon le belőle fél-1 cm-t, hogy az ajtó kényelmesen működhessen. Ezt a méretet írja majd be abba a mezőbe, ahol meg kell adni, hogy mekkorára vágjuk az ajtó hosszát.

 

Műanyag keretes szúnyogháló pontos felmérése.   

Minden esetben a keret külső méreteit kell megadni megrendelésnél!

Ha nincs az ablakon külső árnyékoló, akkor van a legegyszerűbb dolgunk. Ebben az esetben közvetlenül az ablak keretre kerülhet a háló. Műanyag ablak esetén, amennyiben klipszekkel szeretné felfogatni a keretet, az ablaknyílást kell mérnie vízszintes és függőleges irányban. Klipszes rögzítés esetén a gyártási méret az ablaknyílás+oldalanként 2,5-2,5 cm, tehát  összesen 5-5cm a teljes szélességre és magasságra.

Pl: ha az ablaknyílás mérete 110×80 cm, akkor az Önnek szükséges szúnyogháló mérete 115×85 cm

Amennyiben csavarral fogja felszerelni a keretet, az ideális gyártási méret az ablaknyílás + oldalanként 3,5-3,5 cm, tehát 7-7 cm a teljes szélességre és magasságra.

Pl: ha az ablaknyílás mérete 110×80 cm, akkor az Önnek szükséges szúnyogháló mérete 117×87 cm.

Alumínium keskeny keretes szúnyogháló felmérése:

Ha nincs az ablakon külső árnyékoló,  az ideális gyártási méret az ablaknyílás + oldalanként 2,5-2,5 cm, tehát 5-5 cm a teljes szélességre és magasságra.

Pl ha az ablaknyílás mérete 110×80 cm, akkor az Önnek szükséges szúnyogháló mérete 115×85 cm.

Fontos!Ha az ablaknyílás méretéből számolja ki a gyártási méretet, minden esetben ellenőrizze a falkáva méretét is, hogy van e elegendő hely ahhoz, hogy a szúnyogháló beférjen. Bizonyos esetekben a szigetelés annyira leszűkíti a káváknál a helyet, hogy kisebbre kell venni a méretet.

A másik mérési lehetőség, ha azt szeretné, hogy a fal káváig érjen ki a keret, hogy faltól falig méretet ad le. Érdemes több ponton megmérni, és a legkisebb méretet alapul venni. A teljes méretből ebben az esetben érdemes fél cm-t levonni, hogy kényelmesen a helyére menjen a háló.

Alumínium peremes szúnyogháló felmérése:

A keret teljes külső méretét kell a megrendelésnél megadnia.

A peremes szúnyogháló olyan helyekre is felszerelhető, ahol redőny van felszerelve az ablakra. A nyílásméretet kell  mm pontossággal megmérnie. A kalkulátorba beírandó gyártási méret a nyílásméret+22 mm, mivel az ablakra rátakaró perem rész oldalanként 11 mm-es.

Ablakra szerelhető rolós szúnyogháló felmérése:

Ha nincs az ablakon külső árnyékoló,  az ideális gyártási méret az ablaknyílás szélessége + oldalanként 4-4 cm, tehát 8 cm a teljes szélességre. A magasság az ablaknyílás magassága + 7 cm.

Pl ha az ablaknyílás mérete 110×80 cm, akkor az Önnek szükséges szúnyogháló mérete 118×87 cm.

Fontos!Ha az ablaknyílás méretéből számolja ki a gyártási méretet, minden esetben ellenőrizze a falkáva méretét is, hogy van e elegendő hely ahhoz, hogy a szúnyogháló beférjen. Bizonyos esetekben a szigetelés annyira leszűkíti a káváknál a helyet, hogy kisebbre kell venni a méretet.

A másik mérési lehetőség, ha azt szeretné, hogy a fal káváig érjen ki a keret, hogy faltól falig méretet ad le. Érdemes több ponton megmérni, és a legkisebb méretet alapul venni. A teljes méretből ebben az esetben érdemes fél cm-t levonni, hogy kényelmesen a helyére menjen a háló.

Ha bármilyen segítségre lenne szüksége felmérésnél, hívja nyugodtan ügyfélszolgálati telefonszámunkat, vagy kérdezzen e-mailben.

Műanyag és alumínium redőnyök felmérése:

A redőny felmérésénél először a szélességet majd a magasságot mérjük meg. Ezen kívül meg kell határoznunk, hogy kintről nézve melyik oldalra kerüljön a felhúzó gurtni, vagy zsinór.

Szélesség mérése: legalább 4 ponton mérjünk. először az ablakra fektetve a mérőszalagot, az alsó részen, aztán kb középen, majd legfelül. A felső részen, ahová a redőnytok kerül majd, a falkávának a külső részén is mérni kell, hogy nem szűkül-e, derékszögben van e a fal az ablakhoz képest. Az a lényeg, hogy a tokot a helyére tudják majd illeszteni. a 4 méret közül a legkisebb minusz fél cm lesz a redőny szélessége. Olyan méretet adjon meg, ami biztosan elfér, ezért inkább fél cm-rel rövidebb legyen.

Magasság mérése: az ablakra fektetve a mérőszalagot két szélen kell megmérni, és a kisebbik méretet megadni. Ennél a méretnél, ha kicsit hosszabb lesz sem gond, mivel egy fémfűrésszel, vagy vágókoronggal könnyedén lehet vágni a sínekből felszereléskor.

Amennyiben osztott redőnyt rendel, tehát egy tokban, de két külön részben szeretné felhúzni a redőnyt, meg kell adni egy osztás méretet. Az osztásnál 2 db redőnysín kerül egymás mellé, így azt a pontot kell kijelölni, ahol a két sín egymáshoz lesz téve. Ennek a pontnak az egyik falkávától mért távolsága lesz a megrendeléskor megadandó méret. Általában a kisebb távolságot szoktuk megadni.

Pl : ha van egy 180 cm széles ablak, melynél kintről nézve bal oldalt van egy 60 cm-es szárny, jobb oldalt pedig egy 120 cm-es, akkor megjegyzésben írja le:  osztás bal 60 cm. Ha a 180 cm-es ablak két egyforma szárnyból áll, akkor megjegyzésbe annyit kell írni: középosztott.

Amit meg kell még adni megrendeléskor, hogy hová kerüljön a redőny felhúzója. Ezt kintről nézve kell megadni, tehát nem a lakásból. Osztott redőnynél, automatikusan a két szélre tesszük a felhúzókat, ha külön nem kérik másként.

Ha bármilyen segítségre lenne szüksége felmérésnél, hívja nyugodtan ügyfélszolgálati telefonszámunkat, vagy kérdezzen e-mailben.

Szerelési és termék összeállítási segédletek

Rolós szúnyogháló ajtó összeállítása

A csomag tartalma:

          tokozott szúnyogháló

          mágneses kiakasztó elem

          2 db sín, alulra és felülre

          1 db görgő

          6 db felfogató fül

          dugók a keret összeállításához

          lehajtható fogantyú

A szúnyogháló jobbosként és balosként is felszerelhető, mindegy, hogy melyik lesz az alja. A keret összeállítását végezze a padlón vagy egy nagyobb munkaasztalon, ahol le tudja fektetni a szerkezetet.

Az első lépés, hogy a tokozott szúnyoghálón és a mágneses kiakasztó elemen lévő nútba  húzza be a füleket,amin keresztül az ajtóra fogja csavarozni a keretet. 3-3 db fül szükséges oldalanként.

A tokozott szúnyoghálónál a háló végére felfűzött alumínium merevítő mindkét végén van egy lyuk. Az alsó részre eső lyukon dugja át a csomagban található görgőt, majd a görgőn lévő rudacska másik oldalán pattintsa rá a másik görgőt.

A tok végén lévő leálló műanyag nyúlványokra húzza rá mindkét végén a háló megvezető síneket úgy, hogy vezesse bele a sínbe a háló végére felfűzött mágneses alumínium elemet.

Következő lépésként a fogadó mágneses elem végeibe helyezze be a műanyag dugókat, amelyek segítségével keretté tudja alakítani  a szerkezetet.

Ha összeállította a keretet, a mellékelt lehajtható fogantyút csavarozza fel a kilincses elem belső oldalára.

A felfogató füleken keresztül csavarozza a helyére a szúnyogháló ajtót. Ha szükségesnek tartja, akkor az alsó és felső megvezető síneket szemből kell felcsavarozni tetszőleges helyen, de ügyeljen arra, hogy a sín külső oldalánál lehet csak csavarozni, ahol nem fut a háló.

Ablakra és tetőtéri ablakra szerelhető rolós szúnyogháló összeállítása.

A csomag tartalma:

          tokozott szúnyogháló

          2 db lefutósín

          1 db kiakasztó elem

          6 db tükörgomb

Először a 2 db vezetősínt helyezze egymás mellé, és fektesse le úgy, hogy szimmetrikusan álljanak egymással szemben. Mindkét sínnek a zárt oldala kerüljön egymás mellé.

Jelölje ki a felfogató pontok helyét. Ezt kb 10-15 cm-re javasolt előfúrni a végeitől mérve, de ha valamilyen oknál fogva máshol tudja csak felcsavarozni, tetszőlegesen bárhol előfúrható. Arra kell odafigyelni, hogy a sínek szélein a zárt részben fúrjon elő, ne ott, ahol a háló mozogni fog.  A sín külső szélétől maximum 7 mm-re eshet a furat.

 Ha a síneket előfúrta, akkor az alsó kiakasztó elemet is elő kell fúrni két ponton, a széleitől mérve egyforma távolságban. a furatot szintén az elem zárt részén keresztül kell fúrni.

A tokozott szúnyogháló végzáróján van egy műanyag nyúlványa, arra kell ráhúzni a lefutó síneket. A nyúlványra szorosan megy rá a sín, így egy gumikalapács segítségével óvatosan kocogtassa rá ütközésig mindkét oldalra a síneket. szükség esetén igazítsa meg a hálóra húzott alumínium akasztót, mert elcsúszhatott, ezt igazítsa meg, hogy mindkét szélen a sínbe  kerüljön.. Ügyeljen rá, hogy ne feszüljön és derékszögbe álljon a tok a sínnel, mert a műanyag nyúlvány eltörhet.

A sínek alsó részébe vezesse be a kiakasztó elem végeiben lévő műanyag összekötőt. Ha a szúnyogháló tetőtéri ablakra kerül, akkor a kiakasztó elemet fordítva kell befőzni, hogy a hálón lévő akasztóval össze tudjon majd akadni.

 Ha összeállította a keretet, helyezze a kívánt helyre és a mellékelt tükörgomb alátéteken keresztül csavarozza fel az ablakra és zárja le a csavarok fejét a kupakokkal. 

Ha tetőtéri ablakhoz szereli a belső falsíkra, akkor két ember tudja elvégezni a felrakást. Az egyik a helyére tartja az összeállított szúnyoghálót, a másik ember felcsavarozza. A legtöbb esetben a tetőtéri falsík gipszkratonból készül, ilyenkor célszerű először a furatokon át először a falon berajzolni, vagy a fúróval a lyukon átfúrva megjelölni a csavarok majdani helyét, és gipszkarton tipliket használva felcsavarozni a szerkezetet.

 

 

Szúnyogháló ajtó összeszerelése

Tartozékok:

 • 4 db keret elem
 • 1 db osztó elem
 • 4 db sarok elem a keret összeállításához
 • 2 db osztó felfogató
 • 2 db foganytú
 • szúnyogháló
 • 1 db csapantyú
 • gumigéder a háló rögzítéséhez
 • Önmetsző csavarok a keret összecsavarozásához
 • csavarok az osztó felfogatásához
 • önmetsző csavarok a fogantyúk és a csappantyú felszereléséhez
 1. lépés: jelölje ki az osztó felfogató helyét a két hosszú kereten, és csavarozza rá. Általában az ajtó aljától mérve 90-100 cm-re esik az osztó, de bárhová lehet fogatni. Sok esetben ezt megtesszük Ön helyett és rácsavarozva szállítjuk.

Helyezze a sarkokat a rövidebb keretekbe.( a sarok csak egy féleképpen megy bele a profilba. Ha nehezen akar illeszkedni, akkor fordítva próbálja meg.)

 1. Az osztó profilt húzza rá mindkét hosszú keretre, majd a rövidebb keret elemekkel állítsa össze a keretet.

 1. Igazítsa meg a sarkokat egy gumikalapáccsal, hogy a gérbe vágott részek szépen illeszkedjenek. A mellékelt 8 db önmetsző csavarral rögzítse minden saroknál, azaz 8 ponton a keretet oldalról. a műanyagba fúrjon elő 3-as fúróval a szélektől kb 4-6 cm távolságra. Ezek a csavarok tartják masszívan össze a keretet.

 1. Fektesse le a keretet egy egyenes felületre, majd helyezze rá a hálót és ossza el, hogy mindenhol túlérjen. A gumigéderrel az egyik saroknál rögzítse a hálót a nútba egy lapos csavarhúzó segítségével.

Amennyiben rendelkezik géderbehúzóval, szépen rögzítse be a gumit az egyik hosszú keretbe, úgy, hogy a gumi behúzása előtt tartsa  kissé feszesen a hálót.  A sarokhoz érve egy lapos csavarhúzóval ismét nyomkodja be és forduljon át a következő kerethez. Igyekezzen a hálóval a derékszöget tartani, hogy a végén szép feszes legyen a keretben. Menjen körbe és feszítse bele mindenhol a gumival a hálót.

Ha a háló belekerült a keretbe egy éles késel vagy szikével vágja le a felesleges hálót. Ügyeljen rá, hogy ne közvetlenül a gumi mellett vágja, inkább hagyjon rá pár mm-t oldalanként.

Csavarozza fel a 2 db zsanért a keret oldalára, majd a csappantyút a hosszú keret közepére, majd rögzítse fel a keresztosztóra a fogantyúkat.